Tuesday, November 07, 2006

Den rättfärdige skall leva genom sin tro

Profeten Habackuk i Bibelns Gamla Testamente, inte aposteln Paulus i Nya, var den som först skrev orden här i rubriken. Men hans ord citeras av Paulus och betydde i nyare tid oändligt mycket för kyrkans reformator Martin Luther. Att tro på Gud och vad han har gjort genom den utlovade Frälsaren: Jesus Kristus (Messias), det är det som ger liv och liv i överflöd. För det är bara där, hos Gud och den han har sänt, som vi kan bli helt och fullt "rättfärdiga". Först rättfärdiga genom tron, d.v.s. för Jesus´ skull förklarade för helt rena och rättfärdiga, trots alla fel och all synd, ja rent av ondska, som hela livet bryter fram genom vår polerade fasad. Och sedan rättfärdiga även genom gärningar, d.v.s. alltmer tydligt lika Jesus också i våra liv och i vårt inre - och en gång på ett fullkomligt sätt lika honom i evighetens värld.

Men gärningarnas rättfärdighet blir aldrig fullkomlig här i tiden, utan bara ett tecken på vår samhörighet med Herren, en frukt av vårt liv med honom. Trons rättfärdighet är däremot fullkomlig med ens, så fort tron har tänts, eftersom tron tar emot och håller fast Jesus och hans fullkomliga rättfärdighet.

"Den som inte visste av någon synd, honom har Gud för oss gjort till synd, för att vi skulle bli Guds rättfärdighet i honom", skriver aposteln Paulus. "Den som inte håller sig till gärningar, utan tror på den som gör den ogudaktige rättfärdig, honom räknas hans tro till rättfärdighet", står det också.

No comments: